donderdag 18 juli 2019

Krant Karpatalja wil opstand van etnische Hongaren

De omstreden voorpagina van Karpatalja.
Afbeelding van Yehor Bozhok op Twitter.
Het blijft wringen in de relatie tussen Oekraïne en buurland Hongarije. Telkens weer gaat het over Transkarpatië, de meest westelijke provincie van Oekraïne waar zo'n 150.000 etnische Hongaren wonen. Transkarpatië was tot het einde van de Tweede Wereldoorlog Hongaars, maar werd toen ingepikt door de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werd Transkarpatië automatisch een Oekraïense oblast.

Hongarije lijkt zich daar steeds minder bij neer te willen leggen. Uit protest tegen de Onderwijswet die de Oekraïense taal ook verplicht stelt op scholen van etnische Hongaren werd begonnen met het uitgeven van Hongaarse paspoorten aan Oekraïners. Daarna stelde Hongarije een speciale minister aan voor Transkarpatië.

En nu heeft de krant Karpatalja, een uitgave van de Hongaarse Cultuurgemeenschap van Transkarpatië, op de voorpagina een kaart waarop wordt aangegeven dat Transkarpatië Hongaars grondgebied is. Met daarbij de kop 'Hongaren, sta op!' Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de publicatie.

Bron: Unian 

Geen opmerkingen: