vrijdag 12 juli 2019

'Oekraïne heeft meer internationale steun nodig'

Oekraïne heeft meer internationale steun nodig om de eigen soevereiniteit te beschermen en de bezette gebieden terug te krijgen. Dat zegt Sokol Bega, plaatsvervangend hoofd politieke analyses van de OVSE in Oekraïne, in een interview met Newsweek. President Volodimir Zelenski heeft in de twee maanden dat hij aan het bewind is wel weer wat in beweging gebracht, constateert Bega.

De terugtrekking van zowel het Oekraïense leger als de door Rusland aangestuurde rebellen van de controlepost op de frontlijn bij het dorp Stanitsja Loehanska in de afgelopen week zou weleens een keerpunt kunnen zijn. Direct daarop kwam president Zelenski met het voorstel om weer te gaan onderhandelen in Minsk, maar ook om het Normandische format van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk uit te breiden met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Ook wil Zelenski met Poetin gaan praten, iets wat onder zijn voorganger onmogelijk was geworden. Petro Porosjenko was niet bereid tot het doen van concessies aan Rusland, waardoor de onderhandelingen zijn vastgelopen. ''Zelenski heeft laten zien dat hij daar wat aan wil doen'', zegt Bega in het interview met Newsweek. ''Maar hij kan dat niet in z'n eentje.'' Die conclusie trekt ook Volodimir Ohrizko, oud-minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne. ''Er zijn twee manieren om de oorlog in Oost-Oekraïne te beëindigen: door te winnen of te verliezen. Rusland is een directe bedreiging van de wereldvrede en de positie van Oekraïne is erg zwak.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: