donderdag 11 juli 2019

Demonstranten betuigen steun bij kantoor NewsOne

Bij het kantoor van televisiezender NewsOne is opnieuw een demonstratie aan de gang. Niet zoals afgelopen dinsdag tégen, maar nu van voorstanders van de marathonuitzending samen met Russia-24. Er zouden tussen de drie- en vierduizend mensen op de been zijn, meldt 112.ua op gezag van Vadim Rabinovitsj, de vicevoorzitter van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven.

Het zou gaan om een steunbetuiging aan journalisten en hun gezinnen van NewsOne die bedreigd werden nadat bekend werd dat deze vrijdag het programma 'We moeten eens praten' zou worden uitgezonden, een coproductie van NewsOne en de Russische staatszender Russia-24. Al na enkele uren besloot NewsOne zich terug te trekken.

Eigenaar Taras Kozak, kandidaat voor het Oppositieplatform bij de komende verkiezingen, vertelde gisteren na een bezoek aan de Russische premier Dmitri Medvedev in Moskou dat Russia-24 de marathonuitzending morgen wel door laat gaan. De Oekraïense justitie onderzoekt momenteel of Kozak en medewerkers van NewsOne strafbare feiten hebben gepleegd.

Rabinovitsj spreekt van aantasting van de vrijheid van meningsuiting en de burgerrechten. Hij is nu degene die naar buiten treedt en niet de voorzitter van het Oppositieplatform. De oligarch Viktor Medvedtsjoek wordt gezien als de man die aan de touwtjes trekt. Hij bepaalt via Kozak, eigenaar van zowel NewsOne als van 112 Ukraine, wat er op beide tv-zenders te zien en te horen is. Ruim een week voor de parlementsverkiezingen is dat van wezenlijk belang.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: