maandag 15 juli 2019

Kremlin over mogelijke ruil: 'Geen commentaar'

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin wilde vanochtend niets zeggen over een mogelijke ruil van de Russische journalist Kirill Vishinski tegen de 24 Oekraïense zeelieden die gevangen zitten in Rusland. ''Geen commentaar'', was zijn korte reactie. Wel ziet hij ''liever vandaag dan morgen'' dat Vishinski vrij komt. De chef van de redactie van het staatspersbureau RIA Novosti in Kyiv werd begin dit jaar opgepakt op verdenking van landverraad.

Vishinski zou in het voorjaar van 2014, toen Rusland de Krim annexeerde, allerlei anti-Oekraïense publicaties hebben verzorgd. Hij kreeg er een speciale medaille voor van de Russische president Vladimir Poetin. Vishinski steunde de separatisten nadat hij vanuit de Krim naar Kyiv was gegaan.

De rechtszaak tegen de journalist is inmiddels begonnen, ook voor vandaag staat een zitting van de rechtbank gepland. De Russische ombudsvrouw Tatjana Moskalkova is daarvoor naar Kyiv gereisd. Inmiddels heeft Moskalkova ook een ontmoeting gehad met haar Oekraïense collega Ljoedmila Denisova. Zij bespraken het wederzijds vrijlaten van gevangenen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: