zaterdag 13 juli 2019

Porosjenko: 'Lustratiewet is Russische revanche'

Oud-president Petro Porosjenko.
Oud-president Petro Porosjenko noemt de Lustratiewet van zijn opvolger Volodimir Zelenski een aanval op de mensen die in de winter van 2013/2014 op Majdan hebben gestreden voor een democratisch Oekraïne. Hij voorziet dat de 'vijfde colonne' zo de kans krijgt om weer de macht te grijpen.

''Dit wetsvoorstel is ingegeven door anti-Oekraïense krachten. Het is een onverholen pro-Russische revanche van mensen die politici die het goed voor hebben met hun land willen vervangen door marionetten van het Kremlin'' zegt Porosjenko die nu zijn partij Europese Solidariteit aanvoert bij de komende verkiezingen.

Hij ziet er een manier in om de mensen te straffen die Oekraïne hebben behoed voor een Russische invasie en die voor een Europese koers hebben gezorgd. Hij somt een aantal van hen op, zoals de leidende Krimtataren Moestafa Jemilev en Refat Tsjoebarov, parlementslid Joeri Sjoechevitsj van de Radicale Partij, het onafhankelijke parlementslid Dmitro Jarosh, oorlogsvrijwilliger en parlementslid Tetjana Ritskova van het Blok-Porosjenko, de ministers Stepan Poltorak (Defensie) en Pavlo Klimkin (Buitenlandse Zaken).

''Verder tientallen vertegenwoordigers van de moderne Oekraïense politiek die hebben bewezen dat ze hun vak verstaan en hun liefde voor Oekraïne hebben getoond door hard te werken - zij kunnen allemaal worden vervolgd op basis van dit wetsvoorstel'', aldus Porosjenko.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: