donderdag 18 juli 2019

Medvedtsjoek probeert Europees parlement én Poetin te winnen voor zijn vredesplan

Viktor Medvedtsjoek.
Met een bezoek aan het Europese Parlement in Straatsburg en vervolgens een trip naar Moskou om daar met de Russische president Vladimir Poetin over zijn vredesplan te spreken, heeft Viktor Medvedtsjoek de eindsprint ingezet van de verkiezingscampagne van het pro-Russische Oppositieplatform.

Medvedtsjoek probeert al enige tijd zijn vredesplan aan de man te brengen, maar hij heeft tot nu toe weinig gehoor gevonden. Nu lukte hem dat wel, zij het beperkt. De door de Oekraïense oligarch gecontroleerde website van tv-zender 112 Ukraine citeert gretig de Europarlementarier Nathan Gill van de Britse Brexit Party die vindt dat de Europese Unie de Oekraïense president Volodimir Zelenski moet aansporen om het vredesplan van Medvedtsjoek serieus te nemen.

Daar sluit de Duitse Europarlementariër Maximilian Krah (Alternative für Deutschland) zich bij aan. ''Alle partijen in Oekraïne hebben het er over dat de oorlog moet ophouden, maar niemand weet precies hoe.'' Behalve Medvedtsjoek natuurlijk, die hoopt dat hij met het vredesplan zijn partij op de valreep nog wat kan laten groeien bij de parlementsverkiezingen van zondag. Poetin was erg geïnteresseerd, aldus Medvedtsjoek na zijn ontmoeting met de Russische president, waarbij ook de Wit-Russische president Alexandr Loekasjenko heel even aanwezig was.

Wat behelst het vredesplan van Medvedtsjoek? De bezette gebieden moeten weer Oekraïens grondgebied worden, maar dan wel met verregaande autonomie. Maar ook Oekraïne moet de inwoners van de nu bezette gebieden wel weer het gevoel geven dat ze 'er bij' horen.

Door die verregaande autonomie wordt dat wel lastig, want de centrale overheid krijgt er bar weinig te zeggen, de separatisten kunnen hun eigen 'militie' omvormen tot een politiemacht, het autonome gebied kan eigen buitenlandse en economische betrekkingen aanknopen - uiteraard met Rusland.

Eigenlijk komt het er op neer dat Oekraïne een federale staat wordt, waarbinnen bijvoorbeeld ook de Hongaren in Transkarpatië hun staat in de staat kunnen vormen. President Volodimir Zelenski heeft zich eerder deze week al (weer) duidelijk uitgesproken tegen Oekraïne als een federale staat.

Het meest kwalijke aan de toespraak die Medvedtsjoek gisteren hield in het Europese Parlement is wel dat hij de oorlog in Oost-Oekraïne wegzet als een binnenlands conflict, een burgeroorlog. Terwijl hij Rusland slechts toedicht dat het buurland een positieve invloed kan hebben op de separatistenleiders, waarvan iedereen onderhand wel weet dat die slechts uitvoeren wat in het Kremlin is bedacht. Daar komt dan nog bij dat Medvedtsjoek er voorstander van is dat Oekraïne directe onderhandelingen gaat voeren met de separatistenleiders, nota bene met Rusland als bemiddelaar.

Bron: o.a. 112.ua

Geen opmerkingen: