vrijdag 26 juli 2019

Russische kustwacht provoceert met laserstraal

Een schip van de kustwacht van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB heeft op de Zee van Azov een schip van de Oekraïense kustwacht uitgedaagd door na het invallen van de duisternis een laserstraal te richten op de bemanning. Het was maar kort, enkele minuten. Maar omdat beide schepen op relatief korte afstand van elkaar lagen, rinkelden toch meteen alle alarmbellen.

De Zee van Azov behoort tot de gedeelde territoriale wateren van beide landen, maar Rusland eigent zich deze binnenzee in toenemende mate in. Hetzelfde geldt voor de Straat van Kertsj, waar op 25 november drie Oekraïense marineschepen werden aangevallen. De 24 bemanningsleden werden gevangen genomen en bevinden zich nu al ruim een half jaar in een detentiecentrum van de Russische marine.

Gisteren werd bekend dat de staatsveiligheidsdienst SBOe de Russische tanker waarmee de doorgang onder de Krimbrug werd geblokkeerd in de Oekraïense havenstad Ismail aan de ketting heeft gelegd. De tanker heette destijds Neyma, maar werd later omgedoopt tot Nika Spirit.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: