maandag 22 juli 2019

Zetelaantal Dienaar van het Volk blijft groeien

Met 70 procent van de stemmen geteld staat Dienaar van het Volk op 250 zetels en de partij van president Volodimir Zelenski heeft daarmee een ruime, absolute meerderheid in het nieuwe parlement. Om een meerderheid te verkrijgen, zijn 226 zetels nodig en daar lijkt Dienaar van het Volk ruim bovenuit te komen.

Terwijl president Zelenski gisteravond nog de leider van De Stem, de zanger Svjatoslav Vakartsjoek, het premierschap aanbood, wordt nu voorzichtiger gereageerd door partijleider Dmitro Razoemkov. Eerst maar eens de officiële uitslag afwachten, heet het nu. Als de partij zo'n overweldigende meerderheid in het parlement verkrijgt, dan is een coalitie immers helemaal niet meer nodig en Zelenski zei voorafgaand aan de verkiezingen al dat hij eigenlijk geen concessies wenst te doen aan wie dan ook. De Stem behaalt in deze tussenstand trouwens 20 zetels.

Het Oppositieplatform staat op 43 zetels. Europese Solidariteit (van ex-president Petro Porosjenko)  en de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko beide op 26 zetels.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: