donderdag 25 juli 2019

'Achmetov laat parlementsleden Ze! omkopen'

De oligarch Rinat Achmetov grijpt terug op de van oudsher beproefde methode om greep te krijgen op een deel van het parlement door flink in de buidel te tasten. Hij heeft opdracht gegeven om tussen de 50 en 70 parlementsleden van Dienaar van het Volk te ronselen door ze een maandelijks inkomen van 35.940 euro aan te bieden. Verenigen afvallige parlementariërs zich in een nieuwe fractie, dan heeft Achmetov daar ook nog eens 450.000 euro voor over.

Deze informatie komt van Oleksandr Onishtsjenko die zegt dat hij het weer heeft van zijn eigen bronnen in de Oekraïense politiek. Rijk, voormalig parlementslid en tegenwoordig wonend in Londen omdat hij in eigen land wordt beschuldigd van corruptie. Onishtsjenko wilde meedoen aan de parlementsverkiezingen voor het pro-Russische Oppositieplatform, maar de Centrale Kiesraad weigerde hem als zodanig te registreren.

Achmetov steunt het Oppositieblok, waaruit het Oppositieplatform is ontstaan en dat bij de verkiezingen te weinig stemmen kreeg om terug te keren in het parlement. Dat Onishtsjenko nu via 112 Ukraine naar buiten brengt dat Achmetov parlementsleden wil omkopen, is ook wel logisch. De tv-zender wordt gecontroleerd door Viktor Medvedtsjoek, de leider van het Oppositieplatform.

Dat Achmetov het vooral heeft voorzien op de parlementsleden van Dienaar van het Volk valt volgens Onishtsjenko wel te begrijpen. Ze zijn politiek onervaren en hebben nog nooit zoveel geld omhanden gehad als Achmetov ze aanbiedt. ''Het is inmiddels bekend in het hoofdkwartier van president Zelenski. Ze zijn daar nu naarstig op zoek naar een manier om greep te krijgen op hun parlementsleden, want de Oekraïense wet voorziet niet in het terugroepen of vervangen van parlementsleden''

Volgens Onishtsjenko is het niet voor niets dat er grote haast wordt gemaakt met een wetsvoorstel om de parlementaire onschendbaarheid (voor het begaan van misdrijven) door het nieuwe parlement te loodsen. ''Het is een middel om druk uit te oefenen.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: