maandag 8 juli 2019

Plan voor Oekraïens-Russisch live tv-programma roept woede op bij Zelenski

Het voornemen van de Oekraïense tv-zender NewsOne om samen met de Russische propagandazender Russia-24 een programma te maken dat in beide landen wordt uitgezonden, heeft tot grote boosheid geleid bij zowel president Volodimir Zelenski als bij Oleksandr Daniljoek, de secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad.

De Russische tv-presentator Dmitri Kiseljov heeft aangekondigd dat beide zenders het programma 'We moeten eens praten' gaan maken, een live uitzending die hij vergelijkt met de teleconferentie uit 1986 van de Amerikaanse en Russische televisie, bedoeld om beide landen dichter bij elkaar te brengen. Dat zou ook nu de bedoeling zijn. Het gezamenlijke programma zou ''een doorbraak'' zijn in de moeizame relatie tussen twee broedervolken.

Maar volgens Zelenski gaat het om ''een goedkope, maar gevaarlijke manier'' om de komende parlementsverkiezingen te beïnvloeden. Daniljoek kondigde aan dat hij alles in het werk wil stellen om de uitzending te voorkomen.

NewsOne is sinds kort eigendom van een bondgenoot van Viktor Medvedtsjoek, voorzitter van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven en een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin. Het Oppositieplatform doet het uitstekend in de peilingen. Met een tweede plaats weliswaar op ruime afstand van Zelenski's Dienaar van het Volk, maar er zit wel groei in.

Bronnen: Unian, Ukrinform 

Geen opmerkingen: