zondag 21 juli 2019

Zelenski sluit Timosjenko uit als premier

President Volodimir Zelenski bij zijn inhuldiging.
President Volodimir Zelenski wil een econoom als premir en bovendien iemand die deze functie niet eerder bekleedde, en evenmin een voormalige parlementsvoorzitter. Hij zei dit vanmorgen bij het uitbrengen van zijn stem in Kyiv. Daarmee lijkt de kans verkeken voor Joelia Timosjenko. De leider van de Moederlandpartij was al tweemaal premier, maar is van huis uit geen econoom maar ingenieur. De pasgekozen president liet eerder weten dat hij, mocht dat nodig zijn, een coalitie kan sluiten met De Stem, de partij van zanger Svjatoslav Vakartsjoek, of met de Moederlandpartij.

Zelenski zei vanmorgen ook dat het eerste wetsvoorstel dat hij voorlegt aan het nieuwe parlement het voorstel zal zijn om de parlementaire onschendbaarheid voor misdrijven op te heffen. Hij legde dit voorstel ook al voor aan het huidige parlement, maar daar vond hij te weinig gehoor.

Rond het middaguur was de opkomst bij de parlementsverkiezingen volgens de Centrale Kiescommissie 17,66 procent. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht een uiteindelijke opkomst van rond de 50 procent.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: