vrijdag 12 juli 2019

'Gezagsdragers gebruiken geregeld soldaten als particulier beveiligers'

Dat gouverneur Pavlo Kirilenko zich woensdag met een militaire begeleiding naar de frontlijn in de provincie Donbas begaf, is geen uitzondering. Oorlogsveteraan Miroslav Haj zegt het zelfs nog stelliger: ''Mensen als Kirilenko vinden het heel normaal dat ze voor hun persoonlijke doeleinden beveiliging mee krijgen. Het is geen gezonde situatie'', meent hij.

Het uitstapje van de gouverneur liep fataal af voor de chauffeur van een legertruck. De vrachtwagen werd bij het dorp Hranitne, toch al regelmatig doelwit van de door Rusland aangestuurde rebellen, geraakt door een antitankraket. De chauffeur werd daarbij gedood, een tweede soldaat raakte ernstig gewond. Gouverneur Kirilenko bleef ongedeerd.

Er was voor zover nu bekend geen toestemming van het legerhoofdkwartier voor de rit naar de frontlijn. ''Als de gouverneur zijn boekje te buiten is gegaan, dan moeten er maatregelen volgen'', aldus veteraan Haj. Dat vindt ook vicepremier Pavlo Rozenko, want die wil dat de militaire aanklager een onderzoek instelt en dat gouverneur Kirilenko door president Volodimir Zelenski gedurende dat onderzoek van zijn taken wordt ontheven. De gouverneur is trouwens nog geen twee weken in functie.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: