dinsdag 30 juli 2019

Oekraïne wil Russischtalige zender lanceren

Met een Russischtalige zender wil president Volodimir Zelenski niet alleen de inwoners op de door Rusland geannexeerde Krim en de door de separatisten bezette gebieden van Oost-Oekraïne zien te bereiken, maar ook de Russen in hun eigen land en alle Russisch sprekenden wereldwijd. De nieuwe zender wordt een staatszender, maar plaatsvervangend stafchef Kirilo Timosjenko van de president zegt in een interview met het persagentschap Interfax dat met andere Oekraïense zenders wordt onderhandeld over het aanleveren van programma's.

De inwoners van de Krim en de bezette delen van de Donbas krijgen nu alleen informatie uit Rusland of van de separatisten die de Russische kijk op de situatie weergeven. Dat gebeurt onder meer via d Russische propagandazender RT. Oekraïne wil daar de eigen visie tegenover plaatsen en omdat er in deze gebieden vooral Russisch wordt gesproken, moet dat in de Russische taal gebeuren.

''We moeten toegeven dat Oekraïne de strijd op dit vlak bijna heeft verloren, maar er is nog altijd een kans om de situatie ten goede te keren'', aldus Timosjenko.

Bronnen: Interfax, RFE/RL

Geen opmerkingen: