woensdag 17 juli 2019

Zes EU-landen roepen Rusland ter verantwoording

De ambassadeurs van zes EU-landen hebben een verklaring uitgegeven waarin ze Rusland oproepen om alle 24 Oekraïense zeelieden vrij te laten die in november werden opgepakt bij de Straat van Kertsj. De scheepvaart op de Zee van Azov mag niet langer gehinderd worden. Ook willen België, Frankrijk, Duitsland, Polen, Estland en Groot-Brittannië dat Rusland ophoudt met het steunen van de oorlog in Oost-Oekraïne en meewerkt aan de uitvoering van de Minsk-akkoorden.

In het bijzonder wordt de raketaanval veroordeeld die plaats had op maandag 1 juli op een ambulance van het Oekraïense leger. Daarbij vielen drie slachtoffers. De waarnemers van de OVSE worden nog altijd lastiggevallen door rebellen die worden aangestuurd door Rusland en ook hier willen de zes landen dat er een einde aan komt.

Op de dag dat het vijf jaar geleden is dat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne met een Russische BUK-raket uit de lucht werd geschoten, eisen de zes landen gerechtigheid voor de nabestaanden van de 298 slahctoffers. ''Wij roepen alle landen, in het bijzonder de Russische Fedratie, op om volledige medewerking te geven aan het Joint Investigation Team en de gerechtelijke procedure in Nederland om de daders ter verantwoording te roepen, zoals eerder werd vastgesteld in resolutie 2166 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: