dinsdag 16 juli 2019

Peiling: KIIS ziet Holos kiesdrempel niet eens halen

Nog vijf dagen te gaan... Een nieuwe peiling, ditmaal van het onderzoeksbureau KIIS, wijst uit dat Dienaar van het Volk onder de kiezers die al weten op wie ze zondag gaan stemmen maar liefst 52,3 procent aanhang heeft. Van alle kiezers, dus ook de twijfelaars, geeft evenwel maar 36,5 procent aan op de partij van president Volodimir Zelenski te stemmen.

Daarmee is Dienaar van het Volk echter wel verreweg de grootste, want het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven komt niet verder dan 10,3 procent (7,2%). Anders dan in de gisteren gepubliceerde peiling van het bureau Rating komt niet de partij Holos (Stem) van zanger Svjatoslav Vakartsjoek op de derde plaats, maar Europese Solidariteit van oud-president Petro Porosjenko. Deze partij scoort 7,9 procent (5,5%). Daarna komt de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko met 5,8 procent (4%).

Kracht en Eer van voormalig SBOe-baas Ihor Smeshk komt met de hakken over de sloot met een score van 5,1 procent (3,6%), terwijl Holos volgens KIIS de kiesdrempel van 5 procent niet eens haalt. De partij scoort 4 procent (2,8%). Het pro-Russische Oppositieblok komt uit op 3 procent (2,1%), Burgerpositie van oud-minister Anatoli Hritsjenko zit op 2,5 procent (1,7%) en de Radicale Partij op 1,7 procent (2,4%).

KIIS meldt dat 21,8 procent van de deelnemers aan deze peiling zijn of haar keuze nog niet definitief heeft bepaald. Dat is aanzienlijk meer dan de 13 procent van Rating. Ook is 5,3 procent niet van plan een stembureau op te zoeken, was 2,4 procent niet bereid om antwoord te geven over zijn of haar politieke voorkeur en is 0,6 procent naar het stembureau gaat om daar een ongeldige proteststem uit te brengen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: