maandag 29 juli 2019

Rusland geeft 45.000 paspoorten aan Oekraïners

In de eerste helft van dit jaar heeft Rusland 44.898 paspoorten uitgegeven aan Oekraïners. Ook werd aan 30.772 Oekraïners een permanente verblijfsvergunning verstrekt en kregen 29.000 Oekraïners een tijdelijke verblijfsvergunning. Dat blijkt uit informatie die verstrekt is door het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het verstrekken van Russische paspoorten aan Oekraïense staatsburgers is omstreden. In april vaardigde president Vladimir Poetin een decreet uit waarbij werd bepaald dat inwoners van de door de separatisten bezette gebieden in de provincies Donetsk en Loehansk recht hebben op een Russisch paspoort. Speciaal voor hen werden er twee kantoren geopend in de Russische grensprovincie Rostov.

Begin mei kwam Poetin met een tweede decreet, waarin hij bepaalde dat ook Oekraïners met maar één paspoort en statelozen die voor 18 maart 2014 op de Krim hun permanente verblijfplaats hadden recht hebben op een Russisch paspoort. Sinds 20 juni mag elke Oekraïner het paspoort aanvragen, maar dat moet dan wel in Rusland gebeuren.

De Oekraïense regering erkent al deze paspoorten niet. De Europese Unie dubt nog of zij de paspoorten van inwoners van de bezette gebieden gaat accepteren.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: