zaterdag 13 juli 2019

Aanslag met granaatwerper op tv-zender 112

Het kantoor in Kyiv van televisiezender 112 Ukraine is vanmorgen vroeg beschoten met een granaatwerper. Er is enige schade, maar niemand raakte gewond vanwege het tijdstip waarop de aanslag werd gepleegd, namelijk om 3.40 uur. De politie heeft nog geen idee wie verantwoordelijk is voor wat wordt aangemerkt als een terroristische aanslag. Er zouden twee nog onbekende mannen zijn gezien rond het tijdstip van de aanslag.

De directie van 112 Ukraine gaf gisteren een verklaring uit waarin de veiligheidsdiensten werd gevraagd om actie te ondernemen tegen ''radicale nationalisten die met intimidatie en bedreigingen proberen om de journalistieke koers van de televisiezender te beïnvloeden en ons te dwingen om de wereldwijd geaccepteerde uitgangspunten voor onze uitzendingen te verlaten om bepaalde politieke belangen te dienen''.

112 Ukraine wordt inderdaad onder druk gezet door nationalistische groeperingen nadat de zender eind vorig jaar in handen kwam van Taras Kozak, die nauwe banden heeft met de pro-Russische oligarch en politicus Viktor Medvedtsjoek. Kozak is ook eigenaar van de tv-zenders NewsOne en ZIK.

Medvedtsjoek is de laatste tijd niet weg te slaan van de zender, zeker niet nu de parlementsverkiezingen over ruim een week zijn. Hij leidt het Oppositieplatform/Voor het Leven, een partij die zich inspant om de betrekkingen met Rusland te herstellen.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: