donderdag 25 juli 2019

Zelenski's stafchef Bohdan in opspraak door contacten met projectontwikkelaar

Andri Bohdan (rechts) en president Volodimir Zelenski.
Andri Bohdan, de stafchef van president Volodimir Zelenski blijkt nauwe banden te hebben, ook zakelijk, met de projectontwikkelaar die het Oekraïnehuis aan het Europaplein onder handen gaat nemen. Het is de bedoeling dat Zelenski's kantoor van de Bankovastraat hier naartoe verhuist. Het journalistieke onderzoeksteam van Nashi Groshi bracht dinsdag de connectie aan het licht tussen Bohdan en Andri Vavrish, de ceo van Saga Development.

Het blijkt dat de twee elkaar al geruime tijd kennen. Ook al zegt Vavrish dat ze ''alleen maar vrienden'' zijn, Nashi Groshi vond uit dat ze ook zakelijk goed overweg kunnen. Een bezoek van president Zelenski, Bohdan en Vavrish aan het Oekraïnehuis op de dag waarop Zelenski de komende verhuizing van zijn kantoor aankondigde (20 juni) bracht de onderzoeksjournalisten op het spoor.

Saga Development heeft een dubieuze naam opgebouwd door woonprojecten in hoogbouw met de hulp van contacten van Vavrish in regeringskringen. En het lijkt er op dat dit ook met een nieuwe regering wordt voortgezet. Het Openbaar Ministerie blijkt bijvoorbeeld betrokken bij de bouw van de woontoren New York in Kyiv. In ruil voor toestemming om te mogen bouwen, kreeg het OM de beschikking over een aantal appartementen. Het blijkt geen ongebruikelijke gang van zaken te zijn.

Een ander project van Saga is de woontoren San Francisco, gebouwd op grond die wordt gepacht van Karmen Trading, een bedrijf dat tot voor kort werd geleid door Oleksandr Kovalenko die door Nashi Groshi wordt aangeduid als ''een vertrouweling van Bohdan''.

En inmiddels is er dan dat project om van het Oekraïnehuis het nieuwe kantoor van de president te maken, waarmee 10,6 miljoen euro is gemoeid. Saga Development kreeg die klus zonder openbare aanbesteding. Er waren ook geen andere bedrijven in beeld, zodat er op prijs geconcurreerd kon worden. Het geld voor de verbouwing komt niet uit de staatskas, heeft president Zelenski al laten weten. Waar het geld dan wel vandaan moet komen, is nog niet bekend gemaat.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: