dinsdag 9 juli 2019

Video: patriarchaat Filaret roept Russische hulp in

Honorair patriarch Filaret heeft zich nota bene tot de Russische televisie gericht om zijn gelijk te halen in de machtsstrijd die hij is aangegaan met metropoliet Epifanius van de Orthodoxe kerk van Oekraïne. In een interview met de propagandazender Russia-24 zegt de 90-jarige Filaret er spijt van te hebben dat hij heeft meegewerkt aan de oprichting van de autocefale, niet langer van de Russisch-orthodoxe kerk afhankelijke Orthodoxe kerk van Oekraïne, waarin hijzelf buitenspel is gezet. Hij geeft oud-president Petro Porosjenko de schuld, wat natuurlijk heel goed valt in het buurland.

Maar Filaret lijkt een heel ander probleem over zichzelf af te roepen. Dmitro Razoemkov, de leider van de partij Dienaar van het Volk, wil dat de staatsveiligheidsdienst SBOe en het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek instellen. Het kan de hoogbejaarde geestelijke een aanklacht wegens landverraad opleveren, omdat de betreffende tv-zender als propagandamiddel tegenover Oekraïne wordt gebruikt.

Russische journalisten maken gebruik van het interview door er op te wijzen dat het verstrekken van de Tomos, de verklaring van zelfstandigheid van de Orthodoxe kerk van Oekraïne, geen religieus maar een politiek project is geweest.

Dat Filaret zich nu tot de Russische televisie heeft gewend, is een curieuze ontwikkeling. Hij heeft de afgelopen decennia steeds geijverd voor een onafhankelijke positie van de orthodoxe kerk in Oekraïne. Hij werd als patriarch, de hoogste geestelijke van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat nooit officieel erkend door het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel, de moederkerk van de oosters-orthodoxe gelovigen.

Bronnen: Unian, YouTube

Geen opmerkingen: