maandag 8 juli 2019

Zelenski hoopt op einde oorlog 'binnen een jaar'

President Volodimir Zelenski hoopt dat de oorlog in Oost-Oekraïne binnen een jaar beëindigd kan worden. Hij zei dit vanmiddag tijdens een persconferentie na afloop van de Oekraïne-EU conferentie in Kyiv. Volgens de president is er vorige week een flinke stap gezet toen het leger en de door Rusland aangestuurde rebellen besloten weg te trekken van de doorlaatpost op de frontlijn bij het dorp Stanitsja Loehanska.

Lang geleden werd overeen gekomen dat dit zou gebeuren als er zeven dagen op rij niet geschoten zou zijn en vorige week was het ineens zover. Als gevolg van eerdere beschietingen is de brug bij het dorp al geruime tijd kapot en is er een soort van noodbrug. Beide partijen willen nu dat er een nieuwe brug komt.

''Ik geloof stellig dat we nu op weg zijn naar een écht staakt-het-vuren. Dat zal niet zo snel gebeuren als we wel zouden willen, omdat wij die vooruitgang als het ware door een mijnenveld moeten zien te bereiken. En dan is er nog een hoop werk te verzetten om de Donbas weer op orde te krijgen'', aldus Zelenski die ook nog opmerkte dat er alleen met diplomatieke middelen een eind aan het oorlogsgeweld kan worden gemaakt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: