woensdag 10 juli 2019

Twee peilingen, twee heel verschillende uitkomsten

Dienaar van het Volk krijgt in een peiling van het onderzoeksbureau Oleksandr Jaremenko 'slechts' 37,8 procent toebedeeld. Dat is een daling van ruim 10 procent ten opzichte van eerdere peilingen, maar ook ten opzichte van de peiling van het onderzoeksbureau KIIS. Daarin staat de partij van president Volodimir Zelenski op 48,5 procent, een lichte groei ten opzichte van de vorige peiling. In de peiling van Oleksandr Jaremenko staat het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven op 13,1 procent en in die van KIIS is sprake van verdere groei naar 14,1 procent.

Bij Oleksandr Jaremenko komt de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko op de derde plaats met 8,4 procent, in de peiling van KIIS vierde met 6,2 procent. Europese Solidariteit van oud-president Petro Porosjenko neemt in de ene peiling de vierde plek in met 6,8 procent en staat derde in de andere peiling met 9,2 procent.

Holos komt bij Oleksandr Jaremenko uit op 6 procent en haalt daarmee de kiesdrempel (van 5 procent), maar de partij van zanger Svjatoslav Vakartsjoek krijgt bij KIIS slechts 4,4 procent. Oleksandr Jaremenko komt op vijf partijen die de kiesdrempel halen: de vijfde is Kracht en Eer van voormalig hoofd van de staatsveiligheidsdienst Ihor Smeshko. KIIS komt tot slechts vier partijen die in het parlement komen.

Het is voor het eerst dat peilingen zo ver uiteen lopen. Het blijven peilingen, maar er lijkt toch wel iets aan de hand te zijn. Dienaar van het Volk moet het vooral hebben van de populariteit van president Zelenski, maar in diens imago van krachtige leider (zoals in de tv-serie waarin hij van leraar plotsklaps president wordt en de corruptie stevig aanpakt) begint na een kleine twee maanden toch wat barstjes te vertonen.

Bronnen: Interfax, 112.ua

Geen opmerkingen: