dinsdag 9 juli 2019

Savtsjenko wil campagne voeren in bezet gebied

Nadia Savtsjenko.
Parlementslid Nadia Savtsjenko wil met twee medekandidaten campagne gaan voeren in de door de separatisten bezette gebieden in de Donbas. Ze heeft toestemming gevraagd, maar nog niet gekregen om in de dorpen Zajtseve, Majorske en Zhovanka stemmen te winnen voor de komende verkiezingen. Daar wil ze het evenwel niet bij laten, want Savtsjenko heeft zich ook in het hoofd gezet dat ze ook de bezette stad Horlivka wil bezoeken.

Savtsjenko ziet daar goede mogelijkheden, want er zijn geen andere kandidaten die de frontlijn opzoeken om daar campagne te gaan voeren. Zij wil dat wel gaan doen, samen met haar zus Vira en Tatjana Protortsjenko. Nadia Savtsjenko is districtskandidaat in dit gebied.

Het wachten is op toestemming van de staatsveiligheidsdienst SBO. Het is nog maar de vraag of die daarvan gediend is, want Savtsjenko zat een jaar in voorarrest op verdenking van het beramen van een bloedige staatsgreep. Na dat jaar werd ze vrijgelaten omdat er geen nieuwe bewijslast tegen haar werd aangevoerd.

De voormalige helikopterpiloot en oorlogsvrijwilligster was al eerder in bezet gebied om met de separatistenleiders daar te praten over vrijlating van krijgsgevangen genomen Oekraïense soldaten. Destijds ging ze zonder toestemming.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: