dinsdag 9 juli 2019

Zelenski ziet geen probleem in officiële status Russisch in bezette gebieden

President Volodimir Zelenski vindt het prima als er Russisch wordt gesproken in de bezette gebieden van de Donbas, ook als het niet enkel gaat om de omgangstaal maar ook als om officiële documenten gaat, zodat het Russisch daar in feite de officiële taal wordt. ''Als de inwoners van die gebieden dat belangrijk vinden, dan zie ik het probleem niet'', aldus de president die zelf nog druk doende is om de Oekraïense taal machtig te worden.

In een gesprek met de journalist Joeri Doshtsjatov na afloop van de EU-Oekraïne conferentie in Kyiv merkte Zelenski op dat iedereen vrij is om de taal te spreken die hij wenst of gewend is. ''Er is een lastercampagne tegen iedereen die Russisch spreekt, maar wat mij betreft kan iedereen de taal spreken die hij wil.''

Eerder al had Zelenski's rechterhand Andrej Bohdan in een interview met RBC opgemerkt dat het goed is als de Russische taal een officiële status krijgt in de bezette gebieden. Vervolgens nam Zelenski's vertegenwoordiger in het parlement Roeslan Stefantsjoek daar weer afstand van door op te merken dat dit Bohdan's persoonlijke mening was. Bohdan krijgt nu dus wel de steun van zijn president.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: