woensdag 10 juli 2019

Rechter vindt ook in hoger beroep prijsverhoging aardgas uit 2016 onredelijk

Het verhogen van de gasprijs voor de huishoudens in mei 2016 was een illegale actie van het kabinet. Eerder al was dat het oordeel van een lagere rechter, maar nu is het ook in hoger beroep zo bepaald. Het betekent een overwinning voor Joelia Timosjenko, de leider van de Moederlandpartij die tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen al een halvering van de gasprijs beloofde en er op hamerde dat de verhoging van drie jaar geleden ongedaan moest worden.

Het was Timosjenko die een rechtszaak aanspande en nu dus haar gelijk heeft gehaald. Zij wil dat de regering de gedupeerde huishoudens compenseert omdat die 2,5 jaar lang te veel hebben betaald voor het aardgas.

De prijsverhoging was het gevolg van een afspraak met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in ruil voor miljardensteun. Het IMF wilde in ruil voor die steun af van de overheidssubsidie om het aardgas voor iedereen betaalbaar te houden. Die subsidie bedroeg aanvankelijk bijna de helft van de werkelijke kosten van het aardgas, maar is intussen nagenoeg afgeschaft. Het gevolg is wel dat veel Oekraïense huishoudens hun gasrekeningen niet of nauwelijks kunnen betalen, ondanks een nieuwe subsidieregeling voor de armste huishoudens.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: