vrijdag 5 juli 2019

Peiling laat slechts kleine verschuivingen zien

Met nog twee weken te gaan tot aan de parlementsverkiezingen blijft Dienaar van het Volk ruim aan de leiding in een nieuwe peiling van het onderzoeksbureau Rating. De partij van president Volodimir Zelenski krijgt 42,3 procent van de mensen die zeggen dat ze zeker gaan stemmen achter zich, overigens wel flink lager dan de 48 à 49 procent van direct na de presidentsverkiezingen. De tweede plaats blijft onveranderd voor het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven dat met 13,4 procent gestaag groeit.

Europese Solidariteit, de partij van ex-president Petro Porosjenko, krabbelt weer enigszins op, komt in deze peiling uit op 8,3 procent en neemt de derde plaats over van de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko. Zowel de Moederlandpartij als Holos, de partij van zanger Vjacheslav Vakartsjoek, hebben een aanhang van 7,2 procent.

Onder de kiesdrempel van 5 procent zitten Kracht en Eer (3,8 procent), het Oppositieblok (3,1 procent), Oekraïense Strategie van premier Volodimir Hrojsman (2,8 procent), Burgerpositie en de Radicale Partij (beide 2,4 procent), de nationalistische partij Svoboda (2,3 procent). De overige partijen halen de 2 procent niet eens. Dat geldt onder meer voor de Beweging van de Nieuwe Krachten van Micheil Saakasjvili.

Rating vroeg ook naar de bereidheid om te gaan stemmen. Dat is 62 procent zeker van plan, 23 procent doet dat waarschijnlijk, terwijl 12 procent niet gaat stemmen en 3 procent wilde of kon zich er niet over uitspreken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: