vrijdag 5 juli 2019

Justitie wil inbeslagname bezittingen Joestsjenko

Oud-president Viktor Joestjenko.
Het Openbaar Ministerie wil beslag leggen op alle onroerende goederen van oud-president Viktor Joestsjenko, omdat hij er aan heeft meegewerkt dat zijn opvolger Viktor Janoekovitsj het landgoed Mezhiehirja in handen kreeg. Het landgoed was staatsbezit. Joestsjenko heeft er volgens het OM voor gezorgd dat het van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd ondergebracht bij het staatsbedrijf Nadra Ukraini.

Vanuit dit bedrijf werd het landgoed doorgesluisd naar een fictieve onderneming in Donetsk. Janoekovitsj kon er vervolgens de hand op leggen en hij liet van Mezhiehirja een luxueus, paleisachtig onderkomen maken, met zelfs een soort van dierentuin. Na het overhaaste vertrek van Janoekovitsj in februari 2015 kwam het landgoed weer in handen van de staat.

Joestsjenko was president van januari 2005 tot februari 2010. Hij ontkent dat sprake was van een samenspanning met Janoekovitsj om Mezhiehirja naar hem over te hevelen. Voordat het Openbaar Ministerie over gaat tot inbeslagname van Joestsjenko's bezittingen is nog wel eerst een rechterlijke uitspraak nodig.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: