zaterdag 6 juli 2019

Hongarije verwacht veel van president Zelenski

De Hongaarse minister Peter Szijarto.
De Hongaarse minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken verwacht dat president Volodimir Zelenski de omstreden Onderwijswet terugdraait, waarna de betrekkingen tussen beide landen weer als vanouds zullen zijn. In een interview met Radio Liberty zei Szijarto: ''Ik zeg het heel eerlijk: wij verwachten veel van de nieuwe president, anders dan zijn voorganger die er een anti-Hongaarse politiek op na hield. Ik weet niet of hij dat met opzet deed of dat er andere overwegingen waren.''

Het is niet meer alleen de Onderwijswet die Szijarto dwars zit, ook de Taalwet die Petro Porosjenko in zijn nadagen als president nog snel door het parlement aangenomen wist te krijgen. In de Onderwijswet is vastgelegd dat het Oekraïens de verplichte taal is op alle scholen, ook die van de (vele) etnische Hongaren in de provincie Transkarpatië. Met de Taalwet is dat nog verder aangescherpt.

De betrekkingen tussen Oekraïne en Hongarije zijn er sinds anderhalf jaar danig door bekoeld, niet in het minst door de krijgshaftige taal van minister Szijarto die keer op keer liet weten dat zijn land de Europese aspiraties van Oekraïne zou dwarsbomen. Al voordat Volodimir Zelenski president werd, gaf hij te kennen dat hij de Taalwet wil herroepen, omdat daarmee de voortdurende discussie over de Russische taal en die van etnische minderheden alleen maar is aangescherpt.

Mogelijk komt er vandaag meer duidelijkheid als Zelenski een werkbezoek brengt aan Lviv en de grensovergang bij de stad Uzhgorod in de provincie Transkarpatië.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: