dinsdag 30 april 2024

'Overheid Oekraïne moet stoppen met Telegram'

De Nationale Adviesraad voor Televisie en Radio vindt dat de overheid moet stoppen met Telegram, de meestgebruikte berichtendienst in Oekraïne. De oproep komt kort nadat Telegram, vermoedelijk per ongeluk, drie chatbots (digitale gesprekspartners) van de overheid korte tijd heeft geblokkeerd. De chatbots werden gebruikt voor de communicatie met de inwoners van de door Rusland bezette gebieden.

'Hoewel Telegram een erg gemakkelijke manier van communiceren biedt, moeten bestuurders en diensten van de overheid wegblijven van Telegram, en dat moet met onmiddellijke ingang', zegt voorzitter Olha Herasimjoek van de Nationale Adviesraad. De raad zoekt internationale samenwerking om Telegram op de lijst te krijgen van digitale platforms die gecontroleerd moeten worden en boetes krijgen als ze de wet overtreden.

Kirilo Boedanov, hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, meent dat het gebruiken van Telegram risico's met zich mee brengt 'omdat iedereen een eigen kanaal kan opzetten en schrijven wat hij maar wil'. Tegelijkertijd realiseert hij zich dat Telegram de mogelijkheid biedt om met inwoners van de bezette gebieden te communiceren.

Pavel Doerov, de in Rusland geboren oprichter van Telegram, waarschuwde afgelopen week dat Oekraïense gebruikers van een iPhone vanaf de eerstvolgende update te maken krijgen met beperkingen bij het gebruiken van Telegram. Doerov voegde er aan toe dat hij twee jaar geleden voorstander was van het beperken van Telegram-kanalen in Rusland en Oekraïne omdat die gebruikt werden voor militaire propaganda. Uit beide landen kwam daar verzet tegen. Wel blokkeert Telegram nu accounts en chatbots die oproepen tot geweld of die aanwijzingen geven voor aanvallen.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: