donderdag 11 april 2024

'Oekraïne is door raketten voor Patriots heen'

De Duitse journalist Julian Röpcke schrijft op X (voorheen Twitter) dat Oekraïne geen raketten meer heeft voor de Patriots en Iris-T. 'De meeste voorraden van raketten voor andere luchtverdedigingssystemen zijn ook uitgeput of vernield', aldus de journalist van Bild. 

Röpcke is goed op de hoogte van wat zich in Oekraïne afspeelt. Hij waarschuwde enkele weken geleden al dat de voorraad raketten voor de luchtverdediging eindig was. 'En dat terwijl we honderden systemen en duizenden raketten in onze opslagplaatsen hebben. Geen woorden voor. Alleen boosheid.' 

Hij komt ook met bijgaand kaartje waarop te zien is welke weg de Russische raketten en drones vanmorgen vroeg hebben afgelegd. 'Kijk hier eens naar. Ze hebben vrij baan gekregen in het luchtruim boven Kyiv. We hebben het werkelijk verknald...'

Het Europese Parlement besloot vanmiddag met grote meerderheid om de stemming over het budget voor de Europese Raad (van regeringsleiders) op te schorten totdat de lidstaten bereid zijn om zeven Patriots aan Oekraïne te geven, zodat het land zich weer kan verdedigen tegen de raketaanvallen waarmee Rusland in rap tempo de volledige energievoorziening onderuit haalt. 
Verslaggever Rikard Jozwiak van Radio Liberty waarschuwt dat hier niet te veel waarde aan gehecht mag worden. 'Het lijkt op politiek theater', aldus de Poolse journalist.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, The Kyiv Independent, X

    Geen opmerkingen: