dinsdag 9 april 2024

OM onderzoekt executie 54 Oekraïense soldaten

Het Openbaar Ministerie zegt bewijs te hebben van de moord op 54 door Rusland op krijgsgevangenen. Het zou gaan om 27 voorvallen waarbij Oekraïense soldaten om het leven werden gebracht nadat ze zich hadden overgegeven. Dat heeft Joeri Bieloesov, hoofd van de afdeling die zich bezig houdt met oorlogsmisdrijven, gezegd in een interview met de publieke omroep Suspilne.

Bieloesov reageerde op een video die zondag op sociale media verscheen waarin te zien is dat soldaten worden geëxecuteerd nadat ze gevangen zijn genomen bij het dorp Krinki in het zuiden van de provincie Cherson. Hij deed daarbij het verzoek om de namen van de gedode soldaten niet bekend te maken om hun naasten te ontzien. 

Het Openbaar Ministerie onderzoekt volgens Bieloesov niet alleen wie de daders zijn, maar wil ook hun meerderen strafrechtelijk aansprakelijk stellen en uiteindelijk de Russische legerleiding. De executie van Oekraïense krijgsgevangenen wordt al gedocumenteerd sinds maart 2022. De eerste Russische militairen zijn al bij verstek veroordeeld voor de executie van een Oekraïense soldaat in de provincie Tsjernihiv. 

Het Openbaar Ministerie werkt daarbij samen met het Internationaal Strafhof, de Commissie voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, inlichtingendiensten en niet-gouvernementele organisaties.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: