donderdag 11 april 2024

Energievoorzieningen in vijf provincies vernield

Bij een grote Russische aanval met onder meer kruisraketten en drones zijn afgelopen nacht elektriciteitscentrales en transformatorstations beschadigd in vijf provincies. Volgens minister van Energie Herman Haloestsjenko gaat het om installaties van het staatsbedrijf Oekrenergo in de provincies Odesa, Charkiv, Zaporizja, Lviv en Kyiv. Vanmorgen vroeg werden ook twee elektriciteitscentrales van DTEK aangevallen. De centrales liepen zware schade op. 

Volgens een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht viel Rusland aan met kruisraketten, Kinzhals, S-300 en Kh-59 raketten die onder meer afkomstig waren van Tu-95 strategische bommenwerpers die opstegen vanuit Saratov en Mig-31's die afkomstig waren uit Tambov. Verder werden 40 Shahed-drones gelanceerd vanuit Rusland en de bezette Krim. De luchtmacht wist 57 van de 82 Russische aanvallen af te slaan.

President Volodimir Zelenski deed vanochtend een bijna wanhopige oproep aan de bondgenoten om te helpen met meer luchtverdediging. 'Al onze buren, al onze andere bondgenoten weten hoe kritiek de situatie is. Nu hebben we nog de kans om te bewijzen dat terrorisme nergens ter wereld wordt getolereerd. Als Rusland z'n gang maar kan gaan, als Russische raketten en drones niet alleen Oekraïne raken maar ook de vastberadenheid van onze bondgenoten aantasten, dan geven we toe dat terreur overal in de wereld mogelijk is. Laten we niet langer de andere kant op kijken en stoppen met eindeloze discussies.'

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: