vrijdag 19 april 2024

Poolse premier wil eind aan blokkades boeren

De Poolse premier Donald Tusk roept de boeren op om te stoppen met hun blokkades van grensovergangen. Hij zegt dat Oekraïne zich zich in 'een buitengewoon moeilijke situatie' bevindt na de recente Russische aanvallen op de 
energievoorziening. De Poolse regering kan daarom niet langer toestaan dat het grensverkeer wordt belemmerd, ongeacht de reden van het protest. 

'We kunnen Oekraïne op geen enkele manier schade toebrengen nu het land in een beslissende fase van de oorlog is aanbeland', aldus Tusk die zegt 'te rekenen op reflectie en afwijzing van deze manier van protesteren'. De Poolse boeren vinden dat zij worden benadeeld door de lagere prijzen van Oekraïense landbouwproducten die vanwege de oorlog tijdelijk zonder beperkingen naar de Europese Unie gebracht kunnen worden. De premier belooft de boeren dat ze gecompenseerd worden voor het verlies aan inkomsten door de concurrentie van hun Oekraïense collega's. 

De blokkades van de boeren begonnen in februari toen ze ook Oekraïens graan uit vrachtwagens en treinwagons weg lieten lopen. Er zijn overigens niet continu grensblokkades. Gisteren begon weer een protest bij de grensovergangen Korczowa-Krakovets en Medyka-Sjeheni. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: