dinsdag 2 april 2024

Russische propaganda-video valt door de mand

Op pro-Russische Telegramkanalen is sinds gisteren een video te zien waarin ogenschijnlijk twee jonge Oekraïners waarvan de een dankzij rijke ouders de militaire dienstplicht weet te ontlopen, terwijl de ander als 'kanonnenvoer' naar het front moet. De rijke man leidt een luxueus leventje. Hij vliegt in een privéjet, gaat naar de Zwitserse Alpen, brengt z'n tijd door met mooie vrouwen, drinkt en gebruikt drugs. De andere man vecht aan het front en raakt daar gewond.

De professioneel gemaakte video heeft duidelijk de bedoeling om de mobilisatie voor het Oekraïense leger in een slecht daglicht te stellen. De Russische oppositie-nieuwssites Agentstvo en Mediazone hebben uitgevonden dat het niet gaat om Oekraïners, maar om de Russische beroepsacteurs Maksim Gromov en Aleksandr Panov. 

De 26-jarige Gromov woont in Moskou. Als acteur trad hij op in het Antrepriza Theater. De 31-jarige Panov acteerde in meerdere films en was tussen 2009 en 2022 verbonden aan het poppentheater in zijn woonplaats Tumen. Beiden wilden niet reageren op vragen van Agentsvo over hun optreden in de video. Volgens Agentsvo geeft de video heel goed weer hoe rijke jonge Russen de dienstplicht weten te ontlopen en hoe arme jongeren naar het front worden gestuurd. 

Analisten van het Institute for the Study of War (ISW) hebben de video bekeken en stelden vast dat het hier om een professionele, dure productie gaat. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: screenshot uit de video via Agentstvo

Geen opmerkingen: