woensdag 17 april 2024

Stoltenberg: NAVO-norm loslaten voor Oekraïne

De Nederlandse premier Mark Rutte benadrukt dat de ‘toekomst van Oekraïne in de NAVO is’ en dat het land ‘sterkere luchtverdediging nodig heeft’. Dat zei hij in een gezamenlijke persconferentie met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en de premiers van Tsjechië en Denemarken. Stoltenberg zei daarbij ook dat landen afstand mogen nemen van de NAVO-norm, om zo Oekraïne te kunnen steunen. 

Maar volgens defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies werden de regeringsleiders weinig concreet. 'Stoltenberg zegt dat het aan de landen zelf is om de NAVO-norm te hanteren, maar stelt ook dat landen eventueel afstand kunnen doen van de norm om wel Oekraïne te blijven steunen.' De NAVO-norm bepaalt wat landen in huis zouden moeten hebben aan defensie, maar in veel gevallen wordt daar momenteel ook al niet aan voldaan. 

Stoltenberg stelt nu dat het belangrijk is om Oekraïne snel in meer wapens te voorzien. Rutte noemt drie opties daarvoor: meer zelf produceren, leveren wat NAVO-landen zelf in voorraad hebben en extra wapens inkopen. Buiten de vier miljard steun die eerder in de voorjaarsnota stond, zegde Rutte geen extra steun toe. Ook de andere aanwezige regeringsleiders deden geen toezegging richting Oekraïne. Wel werd Duitsland geprezen om de levering van een extra Patriot-systeem.

Wijninga had graag gezien dat Rutte wel de daad bij het woord had gevoegd. 'De bijeenkomst van het viertal kan worden gezien als een noodkreet. Het is wel goed dat Stoltenberg uitstraalde dat ook anderen onderschrijven dat de NAVO-norm tijdelijk kan worden losgelaten, want nu kunnen landen dat niet meer als excuus gebruiken om niet te leveren aan Oekraïne. Maar ik had graag iets concreets gezien.'

Wel laten de regeringsleiders die op het podium vertegenwoordigd waren tijdens de persconferentie aan andere landen zien dat er draagvlak is voor de boodschap van Stoltenberg. En dat is van belang, want volgens Wijninga ligt de beslissing om wel of niet te leveren desondanks uiteindelijk bij de landen zelf. 'En mind you: Tsjechië en Denemarken beschikken niet over patriot-systemen. De enige die daar stond en er wel over beschikt is Mark Rutte, dus het zou van Nederland moeten komen.'

Bron: BNR Nieuwsradio

Geen opmerkingen: