zaterdag 13 april 2024

Duitsland levert Oekraïne derde Patriot-systeem

Duitsland stuurt opnieuw een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne zodat het land zich beter kan verdedigen tegen Russische luchtaanvallen. Eerder leverde Berlijn al twee Patriot-systemen aan Oekraïne. Het Patriot-systeem wordt gezien als een van de effectiefste afweersystemen ter wereld.

Bondskanselier Olaf Scholz heeft vandaag gebeld met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. In dat gesprek herhaalde hij dat Duitsland solidair is met Oekraïne. Ook werden er door de leiders opties besproken voor het verder versterken van de Oekraïense luchtverdediging. Duitsland zei eerder al 'op zoek' te gaan naar beschikbare Patriots, niet alleen in eigen land maar ook daarbuiten.

Nederland heeft nog eens 1 miljard euro extra vrijgemaakt voor militaire hulp aan Oekraïne, zo maakte het kabinet gisteren bekend. De totale steun van Nederland komt daarmee op 3 miljard euro. 
Het Europese Parlement besloot donderdag de stemming over het budget voor de Europese Raad (van regeringsleiders) op te schorten totdat de lidstaten in staat waren om snel zeven Patriots naar Oekraïne te sturen.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: