donderdag 4 april 2024

Nieuwe namen voor 7 steden en 44 dorpen

De parlementscommissie voor Regionale Ontwikkeling wil in het kader van de derussificatie de namen veranderen van nog eens zeven steden en 44 dorpen. Het gaat om onder meer Krasnohrad (Rodestad) in de provincie Charkiv. De stad heette Kostjantinohrad, maar werd door de Bolsjewieken in 1922 veranderd. De parlementscommissie stelt voor om er Berestin van te maken. 

De stad Vatoetine in de provincie Tsjerkasi, vernoemd naar de Sovjetgeneraal Nikolaj Vatoetin, moet Bahatsjeve gaan heten. Het sinds de zomer van 2022 door de Russen bezette Severodonetsk in de provincie Loehansk moet Siverskodonetsk gaan heten. Het is een aanpassing aan de Oekraïense spelling.

Pervomajsk in de provincie Loehansk en Pervomajski in de provincie Charkiv gaan respectievelijk Sokolohirst en Zlatopil heten, Pershotravensk in de provincie Dnipropetrovsk gaat Sjachtarske heten en de stad Droezhba in de provincie Soemi wordt Zhoeravske. Opvallend genoeg blijft de provincienaam Dnipropetrovsk nog altijd bestaan, terwijl de provinciehoofdstad al werd omgedoopt tot Dnipro. De toevoeging 'petrovsk' verwijst naar Grigori Petrovski, een Oekraïense communistische partijleider.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: