dinsdag 9 april 2024

Opnieuw droneaanval op kerncentrale Zaporizja

Het trainingscentrum bij de kerncentrale van Zaporizja was eerder vandaag het doelwit van een droneaanval. Dat meldt de internationale nucleaire waakhond IAEA. De nucleaire veiligheid van de kerncentrale zou niet in gevaar zijn. Het is de tweede aanval in drie dagen tijd, want zondag werd de zesde kernreactor geraakt door drie drones. 

'Dit tweede incident maakt maar weer eens duidelijk hoe extreem gevaarlijk de situatie is', reageert IAEA-directeur Rafael Grossi. Waarnemers van de IAEA op het terrein van Europa's grootste kerncentrale constateerden zondag wel dat het om een aanval met drones ging, maar ze kregen niet de kans om vast te stellen wie de drones naar de centrale had gestuurd. Volgens Rusland ging het om Oekraïense drones, Oekraïne ontkent en legt de schuld bij Rusland dat geregeld schijnaanvallen op de kerncentrale uitvoert om iedereen schrik aan te jagen.
 
Er is waarschijnlijk vandaag nog een spoedzitting van de Board of Governors van de IAEA over de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja, aangevraagd door Rusland dat ongetwijfeld Oekraïne beschuldigt van de droneaanvallen. Er wordt weinig steun verwacht van de 35 landen die deel uitmaken van de IAEA. Vorige maand nam het hoogste bestuursorgaan van de nucleaire waakhond van de VN een resolutie aan waarmee Rusland werd opgeroepen om de sinds maart 2022 bezette kerncentrale te verlaten.

Bronnen: Interfax, RBC-Ukraine

Geen opmerkingen: