dinsdag 23 april 2024

Russen proberen dichterbij Tsjasiv Jar te komen

Russische troepen willen ten koste van alles het dorp Ivanivske en de buitenwijken van Bohdanivka veroveren om zo dichterbij het stadje Tsjasiv Jar te komen. De situatie is hier volgens legerwoordvoerder Nazar Volosjin verslechterd in de afgelopen dagen, maar tegelijkertijd is nog geen sprake van een echte doorbraak. Het Russische leger zou tussen de 20.000 en 25.000 manschappen inzetten om Tsjasiv Jar voor 9 mei te veroveren - dat is de dag waarop Rusland de overwinning van het Rode Leger op Nazi-Duitsland viert.

Bij Bachmoet, Avdiivka en Novopavlivka wordt momenteel het hevigst gevochten. In een aantal richtingen wordt het Oekraïense leger aangevallen met artillerie, tanks, diverse types drones en vliegtuigen. Alle Russische aanvallen zijn tot dusver afgeslagen, terwijl de Oekraïense troepen in Tsjasiv Jar volgens de legerwoordvoerder dapper standhouden. Bij Bachmoet ging het om zestien aanvallen, bij Avdiivka om achttien aanvallen. Bij Novopavlivka ging het zelfs om twintig aanvallen. Ook zijn de Russen erg actief bij Krasnohorivka.

De hoop is gevestigd op de buitenlandse wapens 'die ons gaan helpen om de situatie in ons voordeel te veranderen, zowel bij Bachmoet als Avdiivka en Novopavlivka'. 

Het Russische leger zou bij Lieman maar liefst negentien mislukte aanvallen hebben gedaan, gericht op het Serebrjanka-bos en de dorpen Nadia en Novojehorvka in de provincie Loehansk, en de dorpen Terni en Torske in de provincie Donetsk. 

Bron: Oekrajinska Pravda, 
infographic: ISW

Geen opmerkingen: