woensdag 17 april 2024

ISW: terechte waarschuwing Rusische doorbraak

Oekraïne waarschuwt al steeds dat het uitblijven van Amerikaanse militaire steun kan leiden tot een Russische doorbraak aan het front. De analisten van het Institute for the Study of War (ISW) menen dat die waarschuwing terecht is, want door munitietekorten bij de Oekraïners hebben de Russische troepen alle vrijheid om aan te vallen. Dat kan in de toekomst tot aanzienlijke terreinwinst leiden.

Het ISW constateert dat Rusland en Oekraïne verwikkeld zijn in een voortdurende race om met nieuwe ontwikkelingen te komen. Rusland sleutelt aan de timing, de omvang, de samenstelling en de doelen van z'n aanvallen om zo het luchtverdedigingssysteem van Oekraïne buitenspel te zetten. Oekraïne op zijn beurt past zich weer voortdurend aan om de Russische raketaanvallen te pareren.

Het uitblijven van Amerikaanse militaire hulp heeft er al voor gezorgd dat de voorraden van de Oekraïense luchtverdediging zijn geslonken, waardoor de aanpassing aan veranderingen in de Russische strategie wordt gehinderd. Oekraïne staat voor moeilijke keuzes waar de luchtverdedigingssystemen worden opgesteld. Als gekozen wordt voor het achterland worden de Oekraïense troepen langs de frontlijn blootgesteld aan Russische luchtaanvallen die al veel slachtoffers hebben geëist.

Volgens het ISW kan alleen de Verenigde Staten Oekraïne op korte termijn voorzien van voldoende luchtverdedigingssystemen om de luchtverdediging te verbeteren. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: