vrijdag 26 april 2024

Oekraïne heeft Abrams van frontlinie weggehaald

Het Oekraïense leger heeft de Amerikaanse Abrams gevechtstanks weggehaald van de frontlijn om te voorkomen dat ze vernield worden door Russische aanvalsdrones. Dat is niet naar de zin van de Amerikanen, want die willen juist dat het leger de tanks inzet in de strijd tegen de Russische troepen. Dat meldt Associated Press op basis van bronnen bij het Pentagon. 

Oekraïne wist in januari vorig jaar 31 Abrams los te krijgen omdat ze 'een belangrijke bijdrage konden leveren aan het doorbreken van de Russische linies'. De eerste Abrams, met een waarde van elk 10 miljoen dollar, arriveerden in september. Sindsdien zijn vijf tanks verloren gegaan in de strijd.

Doordat de Russen steeds meer drones zijn gaan inzetten, is het moeilijk geworden om met de tanks te manoeuvreren zonder dat ze worden ontdekt en aangevallen. Admiraal Christopher Grady, de tweede man binnen de generale staf van het Amerikaanse leger, erkent het probleem en zegt dat samen met de Oekraïners naar de juiste tactiek wordt gezocht om de Abrams toch in te kunnen zetten.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikidata

Geen opmerkingen: