vrijdag 19 april 2024

Opnieuw drone-aanval op kerncentrale Zaporizja

De kerncentrale van Zaporizja is opnieuw aangevallen met een drone. Gisteravond omstreeks half elf plaatselijke tijd hoorden waarnemers van de internationale atoomwaakhond IAEA een explosie op het terrein van de kerncentrale. Vervolgens werd hen door de Russische bezetters de toegang geweigerd tot het trainingscentrum. Zodoende konden ze niet vaststellen of er schade is en zo ja, hoe groot die is. Wel kregen de waarnemers te horen dat een drone 'uitgeschakeld' was, zonder verdere uitleg. 

'Het zou de derde aanval zijn in korte tijd op het trainingscentrum aan de rand van de kerncentrale. Afgelopen week waren er al twee van zulke incidenten. Tot dusver hebben de aanvallen met drones de nucleaire veiligheid niet in gevaar gebracht. Maar, zoals ik de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties enkele dagen geleden al vertelde, deze roekeloze aanvallen moeten meteen ophouden', aldus algemeen directeur Rafael Grossi van de IAEA.

Op 7 april was de eerste aanval met drie drones die gericht waren op het omhulsel van een van de zes reactoren van de kerncentrale van Zaporizja. Twee dagen later was er opnieuw een aanval met drones. Rusland wijst naar Oekraïne, Oekraïne naar Rusland.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: