donderdag 18 april 2024

Peiling: impact blokkades groter dan gedoe in VS

Niet het uitblijven van de 
Amerikaanse militaire steun, maar de al maanden durende blokkades van grensovergangen door Poolse boeren en vrachtwagenchauffeurs baart de Oekraïners de meeste zorgen als het om nieuws uit het buitenland gaat. Op een schaal van 1 tot 5 scoren de grensblokkades een 4,5 in een opiniepeiling van het Razoemkov Center. 

Het politieke gekrakeel in het Amerikaanse Congres over een nieuw militair steunpakket komt met 4,4 op de tweede plaats, gevolgd door de opstelling van de Hongaarse regering van Rusland-vriendelijke premier Viktor Orbán met 4,3. Dat Europa lijdt aan 'Oekraïne-moeheid' en de onmacht van internationale organisaties als de Verenigde Naties om de Russische oorlogszucht te beteugelen volgen daarna, beide met 4,2. 

De groeiende polarisatie tussen democratische en autoritair geleide landen wordt door de Oekraïners op een zesde plek gezet (4,0). Dan volgen de ondermijnende activiteiten van Rusland in buurland Moldavië (3,9, de onrust in het Midden-Oosten (3,7) en de rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China (3,7).

Het Razoemkov Center vroeg ook naar de opinie van de Oekraïners over een aantal landen. Het meest positief oordelen zij over Canada, Letland, Groot-Brittannië, Litouwen, Esland, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Nederland en de Verenigde Staten. Het minst positief wordt geoordeeld over Moldavië, Slowakije, Roemenië, Turkije, Polen en Hongarije. Met de aantekening dat de negatieve aspecten van Hongarije zwaarder wegen dan de positieve. Het is meteen ook het enige land waarbij dit het geval is.

Verder blijkt dat driekwart van de Oekraïners (74,3 procent) positief staat tegenover het voorstel van de Franse president Emmanuel Macron om eventueel Westerse militairen naar Oekraïne te sturen. De oproep van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa om de herverkiezing van de Russische president Vladimir Poetin niet te herkennen krijgt de steun van 85,2 procent. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: