woensdag 10 april 2024

VS wil dat Oekraïne afblijft van olieraffinaderijen

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin wil dat Oekraïne de Russische olieraffinaderijen met rust laat en zich uitsluitend richt op militaire doelen. Volgens Austin jaagt het vernielen van de ene na de andere raffinaderij de olieprijs op en dat kan de energiemarkt wereldwijd in gevaar brengen. Geschat wordt dat de aanvallen op de olieraffinaderijen Rusland al een tiende van de productiecapaciteit hebben gekost.  

'Oekraïne helpt zichzelf het beste door tactische en operationele doelen aan te vallen die directe invloed hebben op het verloop van de oorlog', meent Austin. De minister doet ook een oproep aan het Congres om eindelijk eens het nieuwe militaire steunpakket voor Oekraïne aan te nemen, ook omdat dit de Amerikaanse defensie-industrie ten goede komt.

De nieuwssite Bloomberg meldt dat de oproep van minister Austin aan Oekraïne meteen werd veroordeeld door de Republikeinse senator Tom Cotton. Die verwijt het Witte Huis dat het Oekraïne afremt om politieke redenen. 'Het lijkt mij toe dat de regering-Biden niet wil dat de benzineprijzen omhoog gaan in een verkiezingsjaar.' 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: