maandag 29 april 2024

NAVO-chef boos: 'Oekraïne al maanden kansloos'

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg is boos op de lidstaten. Al maanden is Oekraïne namelijk kansloos in de oorlog tegen Rusland, stelt hij. Dat wijt hij vooral aan het politiek gekibbel over leveringen van wapens aan Oekraïne. 'Oekraïne is al maanden kansloos, maar het is nog niet te laat voor Oekraïne om te winnen.' Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg van BNR Nieuwsradio is het een 'ingestudeerd toneelstukje' van Stoltenberg, maar 'dat maakt het niet minder belangrijk'. 

Stoltenberg verscheen namelijk onverwacht aan de zijde van de Oekraïense president Volodimir Zelenski in Kyiv, waar hij de felle kritiek uitte. 'De boodschap was dat hij als NAVO-baas boete kwam doen en zeggen dat er is geblunderd door de lidstaten', vat Hammelburg het op. Maar, Stoltenberg wilde ook duidelijk maken dat het nog niet te laat is voor Oekraïne omdat er gauw meer hulp aankomt.

Hammelburg beaamt dat het Westen heeft geblunderd in de steun voor Oekraïne, helemaal omdat het Westen aan het begin van de oorlog zo snel als kon hulp probeerde te bieden. De laatste maanden stokt die steun echter vanwege de politieke meningsverschillen waardoor zowel in de VS als in de EU extra wapenleveranties op zich lieten wachten. Het gevolg is daardoor ook zichtbaar, ziet Hammelburg. 'Iedereen kijkt met angst en beven naar de opmars van Rusland.'

Bron: BNR Nieuwsradio, foto: website president

Geen opmerkingen: