zondag 14 april 2024

Alle zes reactoren kerncentrale Zaporizja nu uit

Alle zes reactoren van de kerncentrale van Zaporizja zijn uitgeschakeld. Dat is sinds 2022 niet gebeurd. Gistermorgen vroeg ging reactor 4 in de koude shutdown. Volgens de internationale atoomwaakhond IAEA is dat gedaan omdat het stookseizoen van de stadsverwarming in het nabijgelegen Enerhodar ten einde is. 

In een reactie verwelkomt IAEA-directeur Rafael Grossi het volledig uitschakelen van de door Rusland bezette kerncentrale, omdat dit het risico op ongelukken vermindert. Er is dan namelijk minder koeling nodig voor de splijtstoffen in de zes reactoren van de kerncentrale.

De kou is nog altijd niet uit de lucht, want de kerncentrale heeft elektriciteit van buiten nodig om de koeling in bedrijf te houden. Door de aanhoudende gevechten in de nabijheid van de centrale gebeurt het geregeld dat die stroomtoevoer stil komt te liggen. 

Volgens de Wall Street Journal heeft de Russische president Vladimir Poetin het IAEA geïnformeerd dat het de bedoeling is om de kerncentrale van Zaporizja opnieuw op te starten. Als dat gebeurt, dan neemt het risico van een nucleair ongeluk weer fors toe.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: