donderdag 18 april 2024

Uitleg: Tsjasiv Jar is belangrijk, maar waarom?

OSINT-analist en expert militaire geschiedenis Emil Kastehelmi publiceerde op X (voorheen Twitter) een analyse van de situatie in en rond het stadje Tsjasiv Jar. Die volgt hieronder:
 
Tsjasiv Jar is het laatste, wat grotere bebouwde gebied vóór de strategisch cruciale stad Kostjantinivka en andere grotere steden in de provincie Donetsk. Het omsingelen van de stad is moeilijk, omdat het kanaal Donets-Donbas een obstakel vormt voor gemechaniseerde eenheden. Oekraïne heeft verschillende rijen loopgraven en andere verdedigingsposities ten noorden en ten zuiden van Tsjasiv Jar aangelegd. Zelfs als de Russen er ooit in zouden slagen het kanaal over te steken, dan moeten ze nog steeds door meerdere versterkte posities breken om het gebied ernstig te bedreigen.
 
Behalve  het kanaal en de vestingwerken vormt het terrein van Tsjasiv Jar meer uitdagingen voor de vijand. Het gebied is bezaaid met kleine waterlichamen, velden en enkele industriële zones. De stad ligt ook op een hoger gelegen terrein. Op dit moment is Rusland al de oostelijke randen van de stad binnengegaan, bekend als het Kanaal. De gebouwen in het gebied kunnen relatief goede verdedigingsposities bieden. De verdedigers moeten echter door open terrein en over het kanaal worden bevoorraad, wat een probleem kan worden.
 
De bossen en andere overdekte gebieden bieden onderdak aan de verdedigers, maar brengen ook enkele moeilijkheden met zich mee. Het stelt de Russen in staat infanterie-aanvallen uit te voeren met hun zogenaamde infiltratietactieken. Dergelijke acties zijn eerder op vergelijkbaar terrein waargenomen. Dit betekent dat de Russen voortdurend zullen proberen de verdediger te beledigen door infanteriedetachementen in deze 'corridors' te gooien, om bruikbare openingen te vinden, terwijl ze ook Oekraïners elders in de stad onder druk zullen zetten. Als er succes wordt geboekt, wordt dit ook versterkt.
 
Vanwege deze bovengenoemde redenen kan het lastig zijn om het Kanaal te behouden. De Russen kunnen proberen de aanvoerroutes af te snijden door vanuit het noorden in de Oekraïense verdedigingslinie te infiltreren, en het terrein maakt zwaardere tegenaanvallen, ondersteund door gepantserde voertuigen, moeilijk. Om deze dichtbevolkte en overdekte gebieden te kunnen behouden, zijn meer troepen nodig. Het Oekraïense leger moet over reserves beschikken, zodat eventuele gaten snel kunnen worden opgevuld. Dit kan moeilijk zijn voor de Oekraïense brigades, die niet op volle sterkte vechten. Rusland beschikt over voldoende vervangbare mankracht.
 
Het is mogelijk dat de strijd om Tsjasiv Jar de Russen niet zoveel voertuigen zal kosten als de operaties in andere richtingen, zoals in Ternii, Novomichailivka of de velden ten westen van Avdiivka. Uit de beschikbare gegevens blijkt niet dat er sprake is van extreme apparatuurverliezen in deze richting. Vanwege de recente zware verliezen elders zou het geen verrassing zijn als Rusland zou willen overschakelen naar meer op infanterie gebaseerde actie in Tsjasiv Jar, aangezien het tekort aan terrein en Oekraïense artilleriemunitie dit ook mogelijk zou maken.
 
Veel Oekraïense brigades kampen echter ook met een tekort aan manschappen, wat de huidige positionering op een relatief kort front zou kunnen verklaren. Er zijn geen aanwijzingen dat de Russen met hetzelfde probleem zouden kampen, althans niet in dezelfde omvang. Toch zijn daadwerkelijke doorbraken zeldzaam en zijn de Oekraïners nog steeds in staat een defensieve strijd te voeren. 
Zelfs als de Russen erin slagen Tsjasiv Jar in te nemen, dan betekent dit niet dat ze automatisch een belangrijke strategische overwinning in Donetsk zullen behalen. Het kostte de Russen bijna een jaar om ongeveer vijf tot zes kilometer van Bachmoet naar het oosten van Tsjasiv Jar op te rukken.

Oekraïne bevindt zich echter in een slechtere situatie dan voorheen en er zijn meerdere scenario's mogelijk. Als Rusland grote gebieden in Donetsk wil veroveren, is het nu de tijd. Als Oekraïne erin slaagt Tsjasiv Jar vast te houden, zal dat de Russische politieke doelstellingen aanzienlijk moeilijker maken. Er zijn geen sluiproutes richting de 'stedengordel' tussen Kostjantinivka en Kramatorsk, dus een mislukt offensief hier betekent een moeilijkere situatie ergens anders.

Bron: Emil Kastehelmi/X

Geen opmerkingen: