zondag 28 april 2024

Nationele ombudsman woedend op het Rode Kruis

Nationale ombudsman Dmitro Loebinets haalt op de berichtendienst Telegram vanmorgen hard uit naar het Internationale Rode Kruis 'dat zich ontpopt als advocaat van Russische criminelen'. Half maart verzocht Loebinets het Internationale Rode Kruis (IFRC) onderzoek te doen naar de handelwijze van het Russische Rode Kruis. 

Gisteren verscheen een rapport op de website van de IFRC, waarin wordt geconstateerd dat het Russische Rode Kruis niet actief is in de bezette delen van de Oekraïense provincies Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Tegelijkertijd wordt gezwegen over het feit dat het Russische Rode Kruis wel werkzaam is op de Krim, waar het bezittingen van het Oekraïense Rode Kruis heeft ingepikt. 

Loebinets is minstens zo boos op de IFRC vanwege de reactie op berichten in de media dat het Russische Rode Kruis samenwerkt met het zomerkamp Artek op de door Rusland bezette Krim. De directeur van dit kamp heeft sancties opgelegd gekregen vanwege zijn betrokkenheid bij de deportatie van Oekraïense kinderen. 

'Het Internationale Rode Kruis komt niet verder dan dat goed gekeken moet worden naar deze samenwerking. Het zijn loze woorden: waar zijn de feiten, waar is de actie? Er wordt niet serieus mee omgegaan', aldus de Oekraïense nationale ombudsman. 

Hij wijst er ook op dat medewerkers van het Russische Rode Kruis politieke uitspraken hebben gedaan die niet in lijn zijn met de uitgangspunten van het Rode Kruis. De IFRC reageert slechts met de mededeling dat de directeur van het Russische Rode Kruis niet langer betrokken is bij politieke organisaties. 'Dat kan zijn, maar kan iemand die eerst achter de oorlog stond ineens van gedachten veranderen?'

'De verklaring van het Internationale Rode Kruis komt op mij slechts over als een poging om de reputatie van het Russische Rode Kruis te redden, wat alleen maar duidelijk maakt dat deze organisatie niet te vertrouwen is', aldus Loebinets. Hij gaat binnenkort in gesprek met Kate Forbes die sinds december voorzitter is van de IFRC.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Ukrinform

Geen opmerkingen: