vrijdag 19 april 2024

Situatie 'uitdagend' voor Oekraïners én Russen

De situatie bij het stadje Tsjasiv Jar.
De militaire inlichtingendienst van Estland zegt dat het Russische leger wel enige terreinwinst boekt ten noordwesten van het eerder veroverde stadje Avdiivka, maar dat dit ten koste gaat van grote verliezen. Er wordt hevig gevochten tussen Avdiivka en Marinka, waarbij de Russen het dorp Pervomajske zijn genaderd.

De Russen blijven ook druk houden op het stadje Tsjasiv Jar, waar ze aan de zuidkant iets vooruitgeschoven zijn. Op hun beurt hebben de Oekraïense troepen te maken met een munitietekort. 

De Estse inlichtingendienst noemt de situatie in de Donbas dan ook 'uitdagend'. Er is geen sprake van een ongeplande terugtrekking van de Oekraïners, terwijl ook niets wijst op een Russische doorbraak. Toch is het Oekraïense leger door de Russische druk en het munitietekort genoodzaakt om terrein prijs te geven als daar geen loopgraven zijn of het gebied zich leent voor een goede defensieve opstelling. 

Voor de Russen is de provincie Donetsk het belangrijkste strijdtoneel, terwijl ze in de naastgelegen provincie Loehansk hun troepen verversen en aanvullen. De Esten verwachten geen spoedige inname van Tsjasiv Jar. Het stadje heeft de nodige verdedigingswerken. Het Russische leger zal flink moeite moeten doen en dat gaat gepaard met grote verliezen.

In de zuidelijke provincies Zaporizja en Cherson wordt minder hevig gevochten. Er zijn wel dagelijks botsingen, terwijl ook lange-afstandswapens worden ingezet. De Oekraïense troepen op de zuidelijke oever van de Dnipro houden dapper stand tegen de talloze Russische aanvallen.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: