dinsdag 9 april 2024

VS begint zich zorgen te maken om kerncentrale

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Rusland gewaarschuwd om geen 'gevaarlijk spel' te spelen met de kerncentrale van Zaporizja. Volgens woordvoerder Matthew Miller van het ministerie is Rusland al veel te ver gegaan met het bezetten van de kerncentrale. 

'Daarom roepen wij Rusland op om z'n militairen en burgerpersoneel terug te trekken, om de controle over de kerncentrale weer over te dragen aan de bevoegde Oekraïense instanties en af te zien van acties die tot een nucleair ongeluk kunnen leiden', aldus Miller.

De waarschuwing komt na de aanval van zondag met drones op de kerncentrale die leidden tot drie inslagen op de mantel van een van de zes reactoren. De aanval zou volgens de internationale atoomwaakhond IAEA de nucleaire veiligheid niet in gevaar hebben gebracht, maar het is wel een wake up call dat het ieder moment mis kan gaan. 

IAEA-directeur Rafael Grossi was gisteren in Boekarest, waar hij de situatie in de Oekraïense kerncentrale besprak met minister van Buitenlandse Zaken Luminita Odobescu. Ook Roemenië maakt zich zorgen over de recente toename van incidenten.

Rusland legt de schuld voor de aanval met drones bij Oekraïne, terwijl Oekraïne ontkent. Het is het bekende welles-nietes spelletje van Rusland.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: