donderdag 4 april 2024

NAVO-lidstaten 'zoeken' Patriots voor Oekraïne

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO zegt dat op initiatief van Duitsland door een aantal landen gekeken wordt wat ze aan luchtverdediging kunnen missen. 'Ze hebben de urgentie begrepen. Het gaat dan vooral om Patriots, maar ook om raketten en reserveonderdelen', aldus Stoltenberg. Hij wilde niet zeggen om welke landen het gaat. 'Dat moeten ze zelf maar doen.' 

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba benadrukte vandaag in Brussel nog maar eens dat vooral Patriots nodig zijn, omdat die als enige in staat zijn om ballistische raketten te onderscheppen. Rusland vuurde alleen al in maart 94 van zulke raketten af op doelen in Oekraïne.

'Ik wil de viering van de 75e verjaardag niet verpesten, maar we hebben toch echt Patriots nodig. De levens van veel Oekraïners, van onze steden en onze economie hangen er van af. Maar of we Patriots krijgen, dat hangt af van de bondgenoten. Ze hebben er genoeg', zei Koeleba voorafgaand aan de NAVO-conferentie. Verspreid over de wereld moeten er nog zo'n honderd Patriots zijn. 

Bronnen: Oekrajinska Pravda, European Pravda 

    Geen opmerkingen: